Look around, leaves are brown and the sky is a hazy shade of winter (Simon & Garfunkel)

Post in Ongecategoriseerd

Alaaf, bosklasvrienden van het eerste uur!

Naar jaarlijkse gewoonte neemt de nachtrusttijd- en kwaliteit toe naarmate de bosklasweek vordert en ook dit jaar is dit van hetzelfde laken een broek! Het afleggen van menig kilometer in golvend heuvellandschap en dit in koude nattigheid doet een mens al eens naar rust snakken…

Zoals ene William Cowper ergens in de18e eeuw ooit zei: “Afwisseling is de ware specerij des levens en geeft het leven geur en smaak.” Wel, net daarom, én omdat verandering van spijs eten doet, draaiden we vandaag het programma om: eerst wandelen en dan… Een verrassingsbezoek… Spannend!

De opwarming van het klimaat lijkt hier heden dage wel een fake newsgegeven want toen we onze bedstee uitkrabbelden konden we Jan-De-Wildegewijs scanderen: ‘kijk eens naar omhoog en kijk de lucht is grijs en zit vol vlokken’ want dwarrelende sneeuwvlokken vergastten ons alweder op een goeiemorgen, morgen, goeiedag!

Gezien de barre weersomstandigheden op het dak van ons Belgenlandje, moet het bosklasteam hier creatief omgaan met de dagplanning want de geplande tocht richting bron temidden de natuur werd ingekort tot een bewegingstussendoortje naar het educatief leerpad te Botrange. Meester Matthias trok zijn geitenwollen sokken aan, zette zijn alpinopet op, omgordde de verrekijker en in authentieke caoutchouclaarzen toverde hij zichzelve om tot echte natuurgids en leerde ons op ervaringsgerichte wijze alles over de levensduur van de metselbij, de vochtabsorberende functie van het veenmos en het vliegbeeld van de groene bosklapper. Na een tweetal uurtjes onder een besneeuwd hemeldak keerden we gitewaarts om onder de deskundige leiding van juf Lieze nog even de bosklas-klas in te duikelen.

Onderwijl knorden de hongerige maagjes luid, smachtend naar verzadiging onder de vorm van een koude schotel met tomaten en macaroni: lekker!

We lieten ons eten even zakken en zakten nadien af naar het grote grasplein. Terwijl de sneeuw alweer in vlagende vlokken ter aarde dwarrelde, wachtte ons een ware verrassing onder de vorm van… een wonderbaarlijke roofvogelshow!
Een professionele vogelaar bracht ons een bezoek, uiteraard met een bonte bende gevleugelde vrienden in zijn kielzog. De rode wouw, de kara kara, de woestijnbuizerd, de boeboekuil, de slechtvalk, de kerkuil én een prachtige zeearend kwamen bij ons op de (ijs)thee. Een fantastische show met prachtige dieren! Enkele van onze kinderen mochten assisteren en mogen zich nu officieel valkenier-in-spe noemen! Een ongelooflijk ornithologie-orgie!

En toen waren we getuige van een waar mirakel: er kwam zowaar blauwe lucht tevoorschijn vanachter het loden wolkendek en heel af en toe maakten we gewag van een zonnestraal! Tijd dus om het bos in te trekken en kampen te bouwen voor de bosstratego van morgen/ Spannend en avontuurlijk!

Zometeen gaan we eten… benieuwd naar de plat du jour!

Normaalgezien kamperen we vanavond bij het kampvuur, maar gezien elk, maar dan ook elk takje van de hele Hoge Veense bosgemeenschap tot het kleinste vezeltje doorweekt is, zal dit helaas niet lukken. Als alternatief toveren we straks de zaal beneden om tot Cinema Select en zullen de leerkrachten getooid in een duivenmelkersfrak Oufti’s, popcorn en chips serveren aan de smachtende filmliefhebbers!

Geniet nog van de vogelende foto’s en ik wens u ornithologischerwijs een even vogelachtige avond toe!

Tot morgen, lieve vrienden van de bosklas!